Energiaitalok (összefoglaló magyar és nemzetközi cikkek alapján)

Kutatás

Dr. John Higgins és munkatársai a Texas Medical School-ban, Houstonban a népszerű energiaitalok hatásait vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-150 milligramm koffein található. Még nagyobb problémának tartják a kutatók, hogy az italok további összetevői, mint a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része - amelyeket esetleg meg sem említenek a csomagoláson - kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel, és ezek a kölcsönhatások befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztják.
Higgins és kutatócsoportja az energiaitalokra és összetevőikre vonatkozó, 1976 és 2010 közötti orvosi irodalmat tekintette át. Viszonylag kis számban találtak ideillő tanulmányokat, ezek azonban azt mutatták, hogy az energiaitalok emelik a vérnyomást és a szívritmust. Szívroham, görcsroham vagy halál anekdotikus esetként szerepelt a vizsgálatokban. Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy állatkísérletben azt találták, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk.
Higgins és kutatócsoportja szerint az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között. A kutatók arra figyelmeztetik az energiaitalokat fogyasztó sportolókat, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat. Ezért inkább a vizet vagy a sportitalokat ajánlják folyadékpótlásra. A nem sportolóknak azt javasolják a szakemberek, hogy napi egy doboz energiaitalnál ne igyanak többet, soha ne keverjék alkohollal, és mozgás után igyanak sok vizet, a magas vérnyomással élő emberek pedig teljesen kerüljék fogyasztását.

http://hvg.hu/egeszseg/20101115_energiaitalok_tanulmany#rss

http://medizona.hu/test_es_lelek/20101115_energiaitalok_alkohol.aspx

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20101121/szivrohamot_is_okozhat_az_energiaital/

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/energiaital_legalis_divatos_kockazatos/165455/

http://www.wellnesscafe.hu/Aktualis/2010/kockazatos-az-energiaitalok-fogyasztasa

Angol és német nyelvű megjelenések a témában:

http://www.reuters.com/article/idUSTRE6AB4VU20101112

http://health.usnews.com/health-news/diet-fitness/diet/articles/2010/11/12/doctors-urge-caution-with-popular-energy-drinks.html

http://de.news.yahoo.com/34/20101116/thl-neue-studie-forscher-warnen-vor-ener-8b62568.html

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54218   |   Levél az Adminisztrátornak