Munkában is épen

Események, rendezvények

Székesfehérvár (bm) - A munkavállaló egészségének megromlása költséggel jár az egyén, a munkáltató, s az állam számára is. Ezért a munkahelyi egészségvédelem megteremtése megtérülő beruházás - hangzott el tegnap egy regionális konferencián.


Kézzelfogható gazdasági eredmény származik abból, ha egy munkahelyen az alkalmazottak részére megteremtik az egészséges munkavégzés feltételeit" - mondta Kapás Zsolt, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnöke az MTESZ megyei szervezete által rendezett tegnapi konferencián. A szakember rámutatott: az üzleti siker piramisának csúcspontjában az elégedett vevő szerepel, melynek elérése akkor a leghatékonyabb a munkáltatónak, ha saját alkalmazottainak is ki tudja vívni az elégedettségét. Azaz: a dolgozók jobban teljesítenek, ha örömmel, stresszmentes körülmények között végzik munkájukat. Ma egy üzemben az emberrel jóval kevesebbet foglalkoznak, mint a géppel", ki kell alakítani a térségi társadalmi párbeszéd intézményrendszerét, ahol kistérségi pályázatokon indulhatnak a munkáltatók - mondta az elnök.


Kerek Judit, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője (példaként a táppénzt és az özvegyi nyugdíjat említve) kiemelte: a munkáltatónak és az államnak is nagy költséggel jár a munkavállaló egészségének megromlása, munkaerő-kiesésből származó károk éves szinten elérhetik a 400-500 milliárd forintot". Szavai szerint otthon, s már óvodás és iskolás korban meg kell teremteni az egészségfejlesztés alapjait; emellett települési és munkahelyi egészségterveket kell készíteni".


Az 1972-ben tájékozódási futásban egyéni világbajnok Monspart Sarolta (ő is az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa) arról beszélt: gyógyítás helyett a megelőzés a fontos, azaz a rendszeres testedzés, a sport, a megfelelő táplálkozás.


Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megbízott igazgatója a szerfajtánkénti halálozási arányról szólva kifejtette: döntő többségében a nikotin, kis részben az alkohol, s csak igen elenyésző részben a drog okozza a halált. A társadalmi károkról szólva megdöbbentő adatokra mutatott rá: a hazai GDP 22 ezer milliárd forintjából az addikciós károk fedezésére a GDP 3-5 százaléka, azaz 660-1100 milliárd forint közötti összeg fordítódik


Fejér Megyei Hírlap


2006. április 14.


 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54526   |   Levél az Adminisztrátornak