Egál: Függőségek – a szenvedélyek fogságában

Események, rendezvények

Június 1-én, szerdán este a Kurt Lewin Alapítvány és a RadioCafé közös esélyegyenlőségi magazinműsorában, az Egálban a függőségekről, szenvedélybetegségekről beszélgetünk.

A szenvedély önmagában pozitív tartalmú kifejezés. Azonban van egy határ, mikor károssá válik. A szenvedélybetegségek fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, a szertől függőség alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról. Ma már a szenvedélybetegségek nagy csoportját számos más tünetegyüttes is gazdagítja. Többek között: játékszenvedély, vásárlási mánia, Internet-függőség.


Egy felmérés tapasztalatai szerint a munkaképes korú 30-65 év közötti férfiak esetében, jelenleg évi 10 liter fölött van a tiszta szeszre átszámított alkoholfogyasztás. Így a lakosság tizede, az aktív korú népesség 15 százaléka alkoholistának tekinthető. Ebben a számban még nincsenek benne az egyéb addikciók, úgymint koffein, étkezési, viselkedési, gyógyszerhasználati függőségek!


Vendégek:


Paksi Borbála, szociológus, Budapesti Corvinus Egyetem


Rigó Péter, pszichiáter főorvos, Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet


Műsorvezetők: Cake Baly Olivio, Tüske Ferenc


Szerkesztő: Pató Erika, Cake Baly Olivio


Producer: Tüske Ferenc


Az Egál nemcsak a mindannyiunk által nap mint nap látható-érzékelhető társadalmi jelenségekre (így például a kirekesztésre, az agresszióra, a hátrányos megkülönböztetésre) hívja fel a figyelmet, hanem feltárja azok okait is. Az Egál a hallgató, a szakértő vendég és a műsorvezető közös fóruma, olyan vitaműsor, ahol mód nyílik az eltérő álláspontok kulturált ütköztetésére.


A műsor a Magyar Telecom társadalmi szerepvállalási programja, "A Magyar Telecom Hozzáad" program támogatásával készül.


A műsor este 8 órától lesz hallható az FM98.6-on vagy az interneten, a www.radiocafe.hu-n.


www.szochalo.hu

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54575   |   Levél az Adminisztrátornak