Drogosok az Eldorádóban

Kínálatcsökkentés

Megtervezett akcióban negyvenöt rendőr ellenőrizte tegnap hajnalban a békéscsabai Eldorádó diszkó közönségét. Négyszáz vendég közül harmincegynél kábítószer-fogyasztásról árulkodó jeleket tapasztalt a bűnügyi orvos szakértő. Valamennyiük ellen eljárás indult.

Drograzzia után harmincegy fiatal ellen indult kábítószer-fogyasztás miatt eljárás tegnap Békéscsabán. A város Eldorádó nevű diszkójában négyszázan szórakoztak vasárnap hajnalban, amikor a rendőrség célzott ellenőrzést tartott – tudtuk meg Pengő Erzsébettől, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől. Előre készültek a hatóságok az akcióra, aznap éjjel ugyanis egy híres olasz lemezlovas lépett fel, és az előzetes adatok alapján várható volt, hogy az ő programján a közönség soraiban kábítószer-élvezők is megjelennek. A hause-partit negyvenöt rendőr szakította félbe. A megyei főkapitányság felderítő és beavatkozó egységén kívül a helyszínre vonultak a városi bűnügyi osztály munkatársai is kábítószer-kereső kutyákkal. Részt vett a rajtaütésben egy bűnügyi orvos is, aki a drogfogyasztás tüneteit észlelte harmincegy vendégnél. Őket előállították, és a városi kapitányságon vizeletmintát vettek tőlük. A szakértői vizsgálatok után derül majd ki, hogy mennyi, és milyen drogot használtak. Az előállítottak ellen büntetőeljárás indult. Bár gyanúsítottként hallgatták ki őket, valamennyien szabadlábon védekezhetnek. A nyomozók a helyiség kiürítése után eldobálva és elrejtve rengeteg ecstasyt, speedet és marihuánát találtak. Terjesztőket nem fogtak el az akcióban, viszont egy régóta körözött bűnözőt is felismertek és letartóztattak a rendőrök – tette hozzá a sajtóügyeletes. Közúti ellenőrzéskor 1100 gramm speedet és 1423 ecstasy tablettát talált a zuglói rendőrkapitányság járőre a hét végén Budapesten egy Audiban. A kocsi utasai közül a huszonöt éves budapesti B. Attilát őrizetbe vették, két hasonló korú társát, V. Gábort és N. Krisztinát szabadon engedték. Ügyükben az eljárást a továbbiakban a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya folytatja le.

Vasárnapi razziák. A fiatalok által kedvelt szórakozóhelyeken a rendőrség az utóbbi időben rendszerint a hét utolsó reggelén tartott ellenőrzéseket. Budapesten legutóbb a belvárosi Kossuth Lajos utca egyik diszkójában vettek őrizetbe huszonöt fiatalt kábítószer-fogyasztás miatt. A nyomozók a helyiségben több csomag kábítószert találtak, valamint 93 figurás tablettát, 29 kábítószergyanús port tartalmazó tasakot, több sodort cigarettát, továbbá néhány gramm növényi törmeléket; az asztalokon fehér port és anyagmaradványokat tartalmazó zacskókat. Kecskemét környékén harminc embert vettek őrizetbe februárban egy diszkóban tartott ellenőrzéskor. A szórakozóhelyen ötven rendőr ötszáz vendéget igazoltatott, az utóbbiak közül a rendőrorvosok harmincnál tapasztalták a droghasználat jellegzetes tüneteit. Miként megírtuk: kétszeresére nőtt tavaly a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt indult rendőrségi eljárások száma hazánkban. Továbbra is az ecstasy a legkeresettebb kábítószer, de virágzik az amfetaminkereskedelem, és kelendők az LSD-tartalmú bélyegek is. Kokainból tavaly száz kilogrammot találtak a nyomozók.


Zsilka László


mno


2005. március 14.


 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54211   |   Levél az Adminisztrátornak