Regionális KEF konferencia és a Csodakutya Alapítvány bemutatása

Események, rendezvények

Debrecenbe látogatott a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda – Regionális KEF konferencia és a Csodakutya Alapítvány bemutatása

Észak-Alföldi Regionális Konferencia

A helyi drogstratégia alkotás aktuális kérdései álltak a Debrecenben megrendezett regionális KEF konferencia középpontjában. Az eseményen dr. Papp Csaba, az Egészségügyi és Szociális Bizottság alelnökének (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata) megnyitóját követően Müller Éva a Nemzeti Drogmegelőzési Koordinációs Osztály főosztályvezető-helyettese (Emberi Erőforrások Minisztériuma) tartott előadást a helyi drogstratégiák kapcsolódásáról a szakpolitikai program célkitűzéseihez. A konferencián interaktív beszélgetés keretén belül osztották meg tapasztalataikat a különböző városokból érkezett KEF képviselői. Első körben Vass Vera az egri, Tatainé Földvári Márta a szolnoki, valamint dr. Gaál Erzsébet, dr. Zombor Erika és Gesztelyi Tamás a debreceni KEF-től ültek össze és osztották meg egymással tapasztalataikat a designer drogok megjelenéséhez kapcsolódó feladatok megtárgyalásával. Második körben az ellátórendszer kihívásait és dilemmáit vette górcső alá Siposné Kohári Szilvia az egri, Tóth Krisztina a szolnoki és Juhász Béla Szilárd a debreceni KEF-től, majd a helyi stratégiákat megalapozó helyzetképalkotásról beszélgetett Juhászné Ceglédi Tünde a miskolci, Tatainé Földvári Márta a szolnoki, Zelei Andrea az egri és Berényi András a debreceni KEF-től. Az esemény zárásaként összegezhetjük: regionális szinten kialakult egy párbeszéd a KEF-ek között, amely rávilágított, nem csak az egyedi, helyi szintű problémákra és megküzdési stratégiákra, hanem a hasonlóságokra is. Ezzel egy újabb lépéssel közelebb kerülhettünk a helyi drogstratégiák minél pontosabb és hatékonyabb kidolgozásához.


A Csodakutya Alapítvány

A konferencia után a Csodakutya Alapítványhoz vezetett az utunk. Az alapítvány a „Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatása” -„A Csodakutyákkal könnyebb”- KAB-FF-13-C pályázatra adták be programjukat, amelyet a támogatás megítélését követően meg is valósítottak. Programjukba 8 főt vontak be a Forrás Lelkisegítők Egyesülete- RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat közreműködésével. Céljuk a fiatalok reintegrációjának elősegítése volt két segítőkutyás páros kiképzésének bevonásával.

A Csodakutya Alapítvány 2009 óta segít ép, beteg, sérült, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeken, felnőtteken és immár hét intézményben végzik önkéntes tevékenység keretei között több mint 250 sérült gyermek és fiatal fejlesztését. Az alapítvány irodájában Fábiánné Mile Alíz és Kocsis Leila valamint négylábú társa, Zsömi fogadott minket. Az önkéntes kutyakiképzők elmesélték, a KAB-FF-13-C pályázat keretén belül sikerült a programba vonniuk 8 drogproblémákkal küzdő, gyógyult szenvedélybeteg fiatalt, akik lelkiismeretesen, örömmel vesznek részt a kutyák kiképzésén. Náluk már nagy eredménynek számít az is, hogy időben érkeznek, heti három alkalommal képesek értelmesen eltölteni a csoportban 2-3 órát és mindezt boldogan, élvezve és megbecsülve ezeket az alkalmakat. A fejlődés látható, a 8 főből 4-en jelentkeztek további önkéntes munkára az alapítványnál. Az NDI szívesen fogadja az ehhez hasonló kreatív ötleteket és programokat, így buzdítanánk mindenkit arra, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználva, adják be programjukat az NCSSZI-NDI által kiírt pályázatokra. Bővebb információ a Csodakutya Alapítványról: http://csodakutya.hu, és az NCSSZI aktuális pályázatairól: http://ncsszi.hu/palyazatok.

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54236   |   Levél az Adminisztrátornak