Női Napok a Kék Pont Alapítványnál

Események, rendezvények

2010. március 7.-én, nőnap előestéjén Nő létünkre címmel vette kezdetét az a speciális programsorozat, amely a nőiség, valamint a különféle szenvedélyek, és szenvedélybetegségek kapcsolatát próbálja meg körüljárni.

2010. március 7.-én, nőnap előestéjén Nő létünkre címmel vette kezdetét az a speciális programsorozat, amely a nőiség, valamint a különféle szenvedélyek, és szenvedélybetegségek kapcsolatát próbálja meg körüljárni. A nyitórendezvény „Nőnek (l)enni jó?” címmel, az evészavarok témakörének bemutatását vállalta fel ismeretterjesztő előadások és dramatikus technikák segítségével a ferencvárosi Docuartban. A Női Létünkre elnevezésű programsorozat a Kék Pont Alapítvány falai között Női Napok címmel újonnan beindított szolgáltatásokhoz kapcsolódik, melyek folyamatosan bővülő kínálattal lesznek mostantól elérhetőek szenvedélybeteg nők, valamint szenvedélybetegek női hozzátartozói számára.

Az 1996 óta működő Kék Pont Alapítvány munkatársai régóta érzékelték azt a problémát, hogy az őket felkereső nők, sokkal kevésbé tudnak beszélni nehézségeikről, mint a férfi kliensek. Például a VIII. kerületi Kálvária téren üzemelő tűcsere programjukba betérő nők leggyakrabban partnerükkel együtt érkeznek, akik a tűcsere alkalmával helyettük is mindent elintéznek, így a női kliensek megszólítása, segítése ez idáig jelentős akadályokba ütközött. Pedig a segítő szakemberek célja a tűcsere programokban is az, hogy a közegészségügyi és egyéni ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése mellett pszichoszociális támogatást nyújtsanak, s végső soron amennyiben a kliens részéről igény mutatkozik erre, absztinenciát célzó kezelésbe segítsék a hozzájuk fordulókat. A női kliensek megszólítása ezért is kiemelt jelentőségű.
Habár az EU Drog Monitoring Központja (EMCCDA) már 2006-os éves jelentésében felhívta a figyelmet a nőknek szóló programok fontosságára és ezzel egyidejűleg arra, hogy ehhez képest milyen kevéssé érhetőek el Európában ilyen típusú szolgáltatások, Magyarországon a mai napig nem növekedett jelentősen a kifejezetten női klienseket megcélzó programok száma. A Kék Pont Alapítvány által a Fővárosi Önkormányzat támogatásával 2010 márciusától elindított Női Napok az amerikai és nyugat európai Ladies Night programok mintájára kerültek kidolgozásra, melyek már bizonyították hatékonyságukat.

A Női Napok programsorozat körébe tartoznak azok a tematikus csoportok, melyek közül az egyik „Mi a baj velem?” címmel áprilistól indul a Gát utcai ambulancián, és a szóbeli bántalmazásban élő nők számára nyújt segítséget, míg a másik szeptembertől indul és a „Nőiség, szexualitás, párkapcsolat” címet viseli. A tematikus csoportok biztonságos közeget nyújtanak ahhoz, hogy az érintettek - kizárólag női segítők jelenlétében - nyíltabban beszélhessenek szerfüggőségi, párkapcsolati, életvezetési, egészségügyi problémáikról, és női közösségben, női tapasztalatokból merítve jussanak közelebb a megoldásokhoz. Szintén a Női Napok keretében a Kálvária téri tűcsere programban kéthetente hétfőnként „Csere Csak Csajoknak” felhívással speciálisan nőknek szóló szolgáltatások indulnak kizárólag női szakemberek vezetésével.
Mindezek mellett a Kék Pont Alapítvány célja, hogy nyilvános rendezvényeken is hangot adjon női szemszögből a szenvedélybetegségek és a vele összefüggő életproblémák kérdéskörének. Ennek első állomása volt a március 7-én megrendezett „Nőnek (l)enni jó?” című rendezvény, melynek során a szakemberek színvonalas, és ezzel egyidejűleg közérthető előadása mellett a Rögtönzések Színháza a LAKMUSZ volt a közönség segítségére abban, hogy közelebb kerüljön az evészavar, mint addikció megértéséhez.

A Női Létünkre című nyilvános programsorozat következő alkalma április 18-án kerül megrendezésre. Témája a párkapcsolati társfüggőség lesz, melyet nőknek meghirdetett mozgás- és táncterápiás bemutató foglalkozás követ. A rendezvény helyszínéről, pontos időpontjáról és tematikájáról a későbbiekben a kekpont.blog.hu/ oldalon lehet olvasni.

A szóbeli bántalmazásban élő nők számára indított pszichoterápiás csoporttal kapcsolatban a Kék Pont Alapítvány 06-1/215-7833-as telefonszámán lehet érdeklődni hétköznaponként 10 és 18 óra között.

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54574   |   Levél az Adminisztrátornak