World AIDS Day 2014: Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés

Események, rendezvények

Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés *

A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek (pl. a heroin) használata a HIV-fertőzés szempontjából súlyos kockázati tényezőt jelent. E fokozott kockázat elsősorban az intravénás drogok élvezői között oly gyakori közös tűhasználatra vezethető vissza, ami mindenfajta vérrel terjedő fertőzés, így a HIV és a hepatitis melegágya. A tű belső és külső felszínére ugyanis a beszúráskor minden esetben azonnal odatapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben tartózkodó vírusok, még akkor is, ha a fecskendőben nem jelenik meg vér. Életveszélyes tévedés azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn! Az intravénás kábítószerekkel kapcsolatosan tehát a következő szabályokat érdemes betartani:

1. A drogok kerülése

A kábítószerek használata azon túl, hogy a törvény bünteti, és az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát. A drogok által létrehozott, megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja ugyanis jelentősen lecsökken, könnyebben megy bele veszélyes kapcsolatokba, és kevésbé képes figyelni azokra a szabályokra, melyekkel csökkenthetné a veszélyeket, mint például a megfelelő óvszerhasználat.

Kerüljünk mindenféle drogot!

2. Intravénás drogok kerülése

Ha nem tudunk lemondani a drogok által elérhető megváltozott tudatállapotról, mindenképpen kerüljük el az úgynevezett “kemény drogokat”, mint például a heroin. Az ezek által okozott fizikai és lelki károsodás nagyságrendekkel felülmúlja a többiét, és az injekciós tű beszúrásával egy olyan kaput nyitunk, amelyen keresztül mindenfajta fertőzés, de elsősorban az életveszélyes HIV és hepatitis vírusok akadálytalanul juthatnak a szervezet védelmi vonalai mögé.

Kerüljük az intravénás drogokat!

3. A közös tűhasználat kerülése

Ha az intravénás kábítószerek használatát valaki nem tudja elkerülni, a legfontosabb, hogy minden tűt és fecskendőt csak egyszer használjon. Győződjön meg róla, hogy az injekciós készlet felbontatlan, sértetlen csomagolású! Ne ossza meg tűjét és fecskendőjét senkivel, bármennyire is bízik benne! Elegendő csak egyetlenegyszer megszegni ezt a szabályt! A befecskendezés után a tűt és a fecskendőt gondosan el kell zárni valamilyen szilárd falú, jól zárható tárolóba.

Kerüljük a közös tűhasználatot!

4. Az injekciós készlet fertőtlenítése

Számos eljárás létezik a már használt injekciós készlet fertőtlenítésére. Ezek elvileg csökkenthetik a fertőzés kockázatát, de nem létezik olyan házilag kivitelezhető módszer, amely teljes biztonsággal megelőzhetővé tenné a fertőzések átvitelét!

Soha ne használjon már használt tűt vagy fecskendőt!

Bővebben http://www.unaids.org/en/resources/campaigns/WAD2014 linken.

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54301   |   Levél az Adminisztrátornak