Nemzetközi Kábítószerellenes Világnap

Események, rendezvények

World Drug Campaign Message 2014


A remény üzenete a Kábítószer-ellenes Világnapon


Június 26-át - az ENSZ döntése alapján – 1987-óta a Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon. 1987-ben ugyanezen a napon az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására és a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját, és a UNODC területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja a nap megtartására.

A remény üzenetét közvetítette idén a Kábítószer-ellenes Világnap. A UNODC idei jelmondata: A szerhasználati zavarok megelőzhetők és kezelhetők. Ennek jegyében Magyarországon is számos esemény került megrendezésre. A programok sokrétűek, de egy programelemben egyeznek, a színes lufik és azok eleresztése jelképezi a drogok, rossz szokások elengedését.

A szimbolikus lufi eresztésen kívül előadásokat tartottak, kiállításokon, sporteseményeken, bemutatókon keresztül ismertették meg a kábítószer-használat hátrányait és veszélyeit, illetve mutatták be a pozitív példákat, az egészséges, józan életmód alternatíváit. A teljesség igénye nélkül, szemezgettünk a különböző programok között:

Budapest 10. kerületében, Kőbányán a Média Kerekasztal résztvevői beszélgettek a drogprobléma kommunikációjáról, valamint Harmonikus szenvedélyek – szenvedélyes harmóniák” – kiállítást nézhettek meg a jelenlévők gyerekfestményekből. Alkotóművészet és prevenció – Művészeti nevelés a lelki egészségmegőrzés szolgálatában című bemutatót tekinthették meg és az „Öt érzékszerv játékai csoportos foglalkozáson is részt vehettek a látogatók.

Debrecenben drogszemét gyűjtést, drogmegelőzési tréninget, drogprevenciós, ismeretterjesztő vetélkedőt szerveztek, „drogszobor” építéssel, bográcsozással színesítették a programot és emellett nagy hangsúlyt fektettek az egészségprogramra és a helyi drogstratégia megírásának aktuális kérdéseire.

A győri Árkád Üzletközpontban 2 nagy üzenő falat állítottak fel, amelyre a megcélzott fiatal korosztály üzeneteket, gondolatokat írhatott post it cédulákra. Drogellenes plakátokat helyeztek el, kiadványokat osztogattak, mindezt a helyi média közvetítésével és bevonásával.

Kisvárda az egész család bevonását célozta meg, atlétikai vetélkedők, kosárlabda, foci, kézilabda mérkőzések mellett családi és vallási programokon, előadásokon is részt vehettek a látogatók.

Mosonmagyaróváron a Kult-utca programsorozathoz kapcsolódott a Kábítószer-ellenes Világnapi esemény, ahol gyerekeknek szerveztek plakátkészítő versenyt, a szülőknek pedig interaktív beszélgetés során adtak információt az új pszichoaktív szerekről és a kábítószer fogyasztásról.

A Dél-Baranyai KEF Siklós és környékén szervezett több napos rendezvénysorozatot. A Lánchíd Rádió bevonásával az Egészség Fórumon belül beszélgettek a droghelyzetről, integrációs családi napot tartottak, a fiatalok drogmentes disco és karaoke party-n szórakozhattak, valamint a bűnmegelőzés és az új pszichoaktív szerek megelőzhetőségéről is szó esett.

Szentesen a szabadidős programokon túl bemutatták a helyi drogstratégia irányait, a gyermek és ifjúsági addiktológia és rehabilitáció lehetőségeit a régióban a dizájner drogok kihívásainak tükrében és a családterápia szerepét a megelőzésben.

Szombathelyen kerekasztal beszélgetést tartottak a város egyik vendéglátó ipari egységének teraszán, lehetőséget biztosítva a hallgatóságnak is a beszélgetésbe való bekapcsolódáshoz. A kerekasztal beszélgetés résztvevői a KEF pillérei, kibővítve azoknak az intézményeknek, intézeteknek a munkatársaival, akik véleményformálók a szenvedélybetegségek területén, illetve befolyásolhatják azt.

Tatabányán a rendőrség bevonásával információt nyújtottak az újfajta pszichoaktív szerek kockázatainak felismeréséről, tájékozást adtak a kábítószer fogyasztás egészségre káros hatásairól, és felhívták – elsősorban a fiatalok – figyelmét egészségük megóvásának fontosságára, valós alternatívákat mutattak be egyéni, családi és közösségi szinten egyaránt.

Vácon Szendrő Szabolcs hegymászó, fotós, a Megszállottak Klubja tagja diavetítéses előadást tartott „Fél lábbal a csúcson” címmel, az „Öt érzékszerv játékai” pedig csoportosan vonták be a jelenlévőket a programba, interaktív, kreatív játékra ösztönözve.

Veszprémben információs táblákat helyeztek ki, amelyek az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatos információkat tartalmazták, a tanácsadó, tájékoztató pultnál tájékoztató szóróanyagokkal, a felmerült kérdésekkel kapcsolatos információk nyújtásával álltak a látogatók rendelkezésére, valamint világító karkötőket osztottak, amik felhívták a figyelmet a rendezvényre, és jelképezik az egészséges életmód iránti elköteleződést. A „Gondolatok, érzések könyve”-be pedig az érdeklődők beleírhatták saját üzenetüket, gondolatukat, érzésüket az új pszichoaktív szerekkel és az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

Csatolt dokumentumok

NévLetöltésDátumFájl méret
World Drug Campaign Message 2014 plakát.docx 2014.06.30. 147343 byte

 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54584   |   Levél az Adminisztrátornak