Program alapadatai:  
Program neve: "Együtt érdemes..."
Program típusa: Prevenciós program
Szervezet: Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány
Felelős: Szőke Sándor 
Koordinátor1: Nagy Ildikó 
Koordinátor2:  
Program státusza: Előkészületben
Program kezdete: 2012. 11.15.
Program vége: 2013. 05. 15.
A program részletes leírása: A pályázat célja: célzott prevenciós program megvalósítása a családi rendszer megerősítése által, amely során a nemzeti és nemzetközi kábítószerügyi stratégia dokumentumaihoz illeszkedve, multidiszciplináris keretekben, az egészségfejlesztés szemléletének megfelelően a szerhasználattal szembeni alternatívaként a biológiai-pszichológiai-szociális jóllét hangsúlyozását, elérésének lehetséges útjait emeljük ki.

Részcélok:

I. Motiválás, figyelemfelkeltés
A célközönség (elsősorban a lakótelepeken élő, 12-24 éves fiatalok családjai) figyelmének felkeltése a szerhasználat veszélyeire, elterjedtségére, motiválásuk prevenciós programokban való részvételre

II. Ismeretközlés, tudatosítás
1. a résztvevők ismerjék meg a helyes egészségmagatartás fontosságát, a biológiai-pszichológiai-szociális jóllét elérésének lehetőségeit
2. a résztvevők ismerjék meg a legális és illegális szerhasználat (alkohol, dohányzás, kábítószerek) veszélyeit, a függőség kialakulásának folyamatát, testi, lelki, szociális veszélyeit, valamint a leszokás folyamatát, a szerhasználattal szembeni alternatívákat, előnyöket és a segítséget nyújtó intézményeket
3. a résztvevők ismerjék meg a szerhasználattal összefüggő főbb jogi szabályozásokat, büntetőjogi következményeket (kiskorúak alkohollal, dohányáruval való kiszolgálása, tiltott szerhasználat büntetőjogi következményei, stb.)
4. a részvevők ismerjék meg a család szerepét, funkcióit, protektív szerepét a szerhasználattal szemben

III. Szociális kompetenciák és családi együttműködés fejlesztése
1. kommunikációs készségfejlesztés
2. konfliktuskezelés
3. empátia és együttműködési készségek fejlesztése

IV. Szűrés, személyes tanácsadás1. A résztvevők lehetőséget kapjanak a szerhasználattal összefüggő személyes kérdéseikkel, problémáikkal kapcsolatos eligazítást, útmutatást kapni, a konkrét problémát ellátó szervezethez való delegálással.
2. A résztvevők számára egészségi állapotfelmérést biztosítása, amely során visszajelzést és tanácsadást kaphatnak a főbb egészségi és pszichés állapotukról (vérnyomás, vércukor, koleszterin, szorongás, depresszió, stressz), egészséges életmódhoz javasolt teendőikről.

V. Kapcsolattartás
A résztvevők a program lezajlását követően minél nagyobb arányban kísérjék figyelemmel és vegyék igénybe a lakóhelyükön működő intézmények kulturális, sport, szabadidő kínálatát, a preventív és alacsonyküszöbű szolgáltatást nyújtó és a leszokást elősegítő szervezetek által nyújtott ellátást.

A program kivitelezése

A programot médiakampánnyal vezetjük be, amely során a helyi írott és elektronikus sajtó útján hívjuk fel a figyelmet a téma fontosságára, valamint programunk kínálatára, időpontjára, helyszínére.

A program során megvalósított foglalkozások két tematikus nap keretében 4 db „egymásba nyíló” térben párhuzamosan zajlanak:

1./ „Csalogató”
A program helyszínének első, mind résztvevő által látogatott terében a témával kapcsolatos vizuális információkat vetítünk ki, amelyek alkalmazását igénylő ügyességi játékok, kvíz zajlik. Nyereményként nem eldobásra, hanem megtartásra ösztönző ajándéktárgyakat kapnak a résztvevők, amelyeken információk találhatók az egészséges életmódról, a szerhasználat veszélyeiről és a helyi ellátó szervezetek elérhetőségéről.
Cél: figyelemfelkeltés, motiváció, információátadás

2./ „Betérő”
A „Csalogató” térből nyílva interaktív előadások helyszínén a következő témakörök bemutatása és megbeszélése zajlik:
1. Egészség és életmód, a család nehézségei és lehetőségei a testi, lelki, szociális jóllét elérésében
2. A szerhasználat elterjedtsége, testi, lelki, szociális veszélyei
3. A szerhasználattal kapcsolatos büntetőjogi következmények, főbb jogi szabályozások
4. A családi szerepek, funkciók, a szerhasználat mint minta, rövid és hosszú távú veszélyek, következmények
Cél: Ismeretközlés, tudatosítás, kapcsolattartás előkészítése

3./ „Gyakorló”
Mind a „Csalogató”, mind a „Betérő” térből elérhető, az intimitás és a titoktartás érdekében azonban a foglalkozások időtartamára zárt helyszín, ahol praktikus, érzelmi átéléssel megtapasztalható szociális kompetenciafejlesztő játékokban vehetnek részt a családok. A játékok végén a tréner segítségével összegzik tapasztalataikat, a kialakítandó viselkedésmintákat.
Cél: Szociális kompetenciák és családi együttműködés fejlesztése, képzett szakember vezetésével

4./ „Személyes”
A „Csalogató” és a „Betérő” térből egyaránt elérhető helyszín:
1. a résztvevők lehetőséget kapnak a szerhasználattal összefüggő személyes kérdéseikkel, problémáikkal kapcsolatos eligazítást, útmutatást kapni, a konkrét problémát ellátó szervezethez való delegálással
2. biztosítjuk az egészségi állapotfelmérést, amely során visszajelzést és tanácsadást kaphatnak a főbb egészségi és pszichés állapotukról (vérnyomás, vércukor, koleszterin, szorongás, depresszió, stressz), egészséges életmódhoz javasolt teendőikről
Cél: szűrés, személyes tanácsadás

A program eredményeinek hossza
Megyék: Komárom-Esztergom megye
Utolsó módosítás: 2012.08.30. 12:50:05

Résztvevő szakemberek

A programhoz nincs résztvevő szakember megadva.

A program részletei


Partner szervezetek

NévCímHonlapMegyeSzervezeti forma
Utcai Szociális Segítők Egyesülete  2800 Tatabánya Gál I. ltp. 405. http://www.uszse.hu Komárom-Esztergom megye egyesület

Nem regisztrált partnerek

A programhoz nincs rögzítve nem regisztrált partnerszervezet.

Csatolt dokumentumok

A programhoz nincs dokumentum csatolva.
 
Navigációs hivatkozások kihagyása
zöld szám:             06 80 20 44 40   |   impresszum   |   site map
 
©   Nemzeti Drogmegelőzési Iroda 2007   |   eddigi látogatók száma:  54242   |   Levél az Adminisztrátornak